Rente zakelijke hypotheek
Zakelijke hypotheken afsluiten is geen makkelijk proces. Daarom helpen we u graag. Er zijn veel mogelijkheden en geldverstrekkers, met ieder eigen kenmerken. Wij selecteren graag voor u de best passende oplossing en helpen bij het goed verwoorden en inrichten van uw aanvraag.
Dat begint niet zozeer bij de maandelijkse rente. Er zijn zoveel aspecten die daarbij aan de orde komen: Hoeveel wil een bank verstrekken? Wat is de eigen inleg zakelijke hypotheek? Of wat zijn de operationele kosten, betaal ik maandelijks rente en kan een looptijd van 10 jaar? Of ook van 20 jaar? Voorwaarde is vaak wel dat u een winstgevend bedrijf heeft wanneer u een zakelijk pand wilt aankopen of herfinancieren.
Wat is het percentage?
De zakelijke hypotheekrente voor een zakelijke hypotheek ligt grofweg tussen de 2,7 en 7%. Net als bij een particuliere hypotheek is het exacte rentepercentage van uw zakelijke hypotheek afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld hoeveel u procentueel leent ten opzichte van de waarde van het pand (loan to value). Anders gezegd; hoeveel eigen inbreng kunt u meenemen?
Hoeveel wordt er verstrekt?
Houdt er rekening mee dat een zakelijke hypotheek zelden 100% financiering omvat. Hoe meer u leent hoe hoger de rente op een zakelijke hypotheek. Maar ook de mate van risico die de bank loopt is van invloed. En daarvoor is de eigen inbreng weer bepalend, maar ook de financiële staat van uw onderneming zoals de bank beoordeelt. Hiervoor rekent de bank een zogenaamde risico opslag. Dat zit uiteindelijk allemaal in het tarief waarvoor u een bedrijfshypotheek kunt afsluiten.
Risico opslag
De basis van een zakelijke hypotheek rente is een meestal een variabele rente. Vaak wordt hiervoor de euribor gebruikt. Voluit de euro interbank offered rate. Euribor is het gemiddelde rente tarief waartegen een groot aantal vooraanstaande Europese banken (het bankenpanel) elkaar leningen in euro’s verstrekken.
Die wordt dan verhoogd met de risico opslag (of risico opslagen) en eventuele kosten. Samen vormt dit het rentetarief voor de zakelijke lening. Bij het bepalen van de Euribor tarieven worden de hoogste en laagste 15% van de gemelde tarieven niet meegeteld.
Looptijd 20 jaar
De looptijd zakelijke hypotheek berekenen? Meestal is dat 20 jaar. Soms is de looptijd van zo’n zakelijke lening op te rekken naar 30 jaar, maar dat is eerder uitzondering dan regel. De lineaire hypotheek blijft favoriet, net als de annuïteitenhypotheek blijft als het gaat om een zakelijke hypotheek afsluiten. De lineaire hypotheek blijft vanuit banken vaak favoriet.
Rente en aflossing
In beide hypotheekvormen moet u uiteraard maandelijks de zakelijke hypotheekrente betalen, en aflossen. Het maandelijkse bedrag dat u betaalt bestaat bijna altijd uit rente terugbetalen en aflossing. Uiteindelijk moet u (over 20 jaren) de lening op uw zakelijk vastgoed (bedrijfshypotheek) volledig aflossen. De rente en aflossing samen bepalen dus het maandelijkse bedrag dat u betaalt.
Advies
Wanneer u een zakelijke hypotheek wilt afsluiten is het verstandig om u goed te laten adviseren. Waar maakt u de meeste kans op de beste zakelijke hypotheek? Bij een van de traditionele grootbanken zoals ABN-AMRO of Rabobank? Of bij meer innovatieve partijen zoals crowdfunders?
Grote beslissing
Er zijn veel mogelijkheden en het loont om die goed vooraf te bekijken. Zodat u weet wat de belangrijkste aspecten zijn en wie de uiteindelijk de de beste zakelijke hypotheek voor uw bedrijfspand heeft. Investeren in een bedrijfspand is immers vaak een grote beslissing voor ondernemers. En daarmee is een zakelijke hypotheek dat ook!
Tip: Verzekeren!
Houdt er rekening mee dat u het zakelijke pand ook moet verzekeren. De premie voor de verzekering is afhankelijk van de werkzaamheden die u in het pand gaat verrichten. En uiteraard zijn dat jaarlijks terugkerende kosten, naast de kosten zakelijke hypotheek die de bank rekent , zoals afsluit- of advieskosten (eenmalig). Laat u vooraf goed informeren over de bijkomende kosten van een zakelijke hypotheek aanvragen voor uw onroerend goed.
Variabele rente
Wilt u een zakelijke hypotheek afsluiten? Houdt dan ook rekening met hoelang de rente van een zakelijke hypotheek vastgezet kan worden. Ook een variabele rente behoort tot de mogelijkheden wanneer het gaat om een zakelijke hypotheekrente. Tijdens de rentevaste periode worden de rentetarieven van uw zakelijke hypotheek niet aangepast. U kunt kiezen uit verschillende rentevaste perioden.
Lasten gelijk
Uw rente vastzetten voor een langere periode geeft u meer zekerheid, maar het rentepercentage voor uw lening is dan meestal hoger. Bij een lage rentestand wordt er langer vastgezet zodat je van van de lage rentevaste periode blijft profiteren als de rente stijgt. Het voordeel hiervan is dat u gedurende jaren weet wat uw lasten zijn. Na afloop van deze periode kan de bank de nieuwe rentetarieven verhogen of verlagen.
Afhankelijk van hoe de geldverstrekker geld inkoopt voor uw hypotheek. Houdt er rekening mee dat zakelijke hypotheken een langlopende zakelijke lening is. De maximum looptijd varieert per geldverstrekker maar kan normaal gesproken tot zo’n 20 jaar bij de financiering van onroerend goed voor de zakelijke markt.